//10 tapaa säästää ravintolabudjetissa

10 tapaa säästää ravintolabudjetissa

Paastoa lounasaika arkisin

Monet maksavat työpäivien ravintolalounaista 200-300 euroa joka kuukausi. Minä en maksa mitään. En syö yleensä koskaan työpäivien aikana, niin energiatasot pysyvät korkealla. Lounaan jälkeen usein ”väsähtää”, kun kroppa joutuu tekemään kovasti töitä ruoansulatuksen eteen. Tällöin työtehot laskevat. Lisäksi saan enemmän töitä tehtyä, kun en tuhlaa aikaani lounaalla. Yleensä jätän myös arkisin aamupalan väliin. Illalla voi sitten kerralla syödä kunnolla. Näin voi minimoida ruokaan menevän rahan ja ajan sekä maksimoitua työajan ja -tehon.

Ota omat eväät mukaan

On helppo säästää, kun viitsii nähdä vaivan ottaa omat eväät mukaan. Ei ole kovin vaikeaa tehdä herkullisia eväitä, jotka maksavat murto-osan ravintolalounaasta.

Valmista ruokasi itse

Ravintola-annokset ovat pääsääntöisesti kalliita ja huonoja hinta/laatusuhteeltaan itse alusta loppuun valmistettuun ruokaan verrattuna. Tee ruokasi itse, niin voit valita siihen edulliset ja terveelliset raaka-aineet – ja pienellä vaivalla voit tehdä ruoasta myös herkullista! Voit luoda kotiin ravintolatunnelmaa taustamusiikilla ja kynttilöillä. Voit myös opetella tekemään samanlaisia ruokia kuin söisit ravintolassa, mutta et normaalisti tekisi kotona: pippuripihvi, tortillat, bataattiburger, tikka masala, green curry, sushi tms.

Mene piknikille tai eväsretkelle

Erityisesti kesäaikaan ravintolan voi korvata eväsretkellä Suomen kauniissa luonnossa tai piknikillä trendikkäässä kaupunkiympäristössä. Siitä jää usein parempi elämys kuin geneerisestä ravintolaillasta.

Ajattele ravintolakäynti vapaa-ajan viihteeksi

Ravintolassa on toki kiva käydä nauttimassa elämyksestä hyvässä seurassa, mutta en koskaan laske ravintolakäyntejä ruokabudjettiin. Ravintola kuuluu vapaa-ajan viihdebudjettiin yhdessä leffalippujen kanssa. Tämä estää syömästä ravintolassa vain oman laiskuuden takia ja tekee ravintolakäynneistä nautinnollisia erikoistapauksia kuten treffi-ilta vaimon kanssa.

Käy ravintolassa puoleen hintaan

Valitse ravintola aina etukäteen. Vertaile tarjouksia ja hintoja netissä, niin säästää usein yli puolet hinnasta. Kannattaa ostaa etukäteen vaikka Offerilla -lahjakortti*. Esimerkiksi tällä viikolla ostin ”american style” -treffi-iltaan tunnin keilauksen 2€ (Areena Center Myllypuro, Helsinki)* ja burgerit Classic American Dinerista alle puoleen hintaan*.

Juo hanavettä

Ravintolalaskua nostavat helposti juomat, joiden kate on hinnoiteltu aika korkealle. Kannattaa siksi juoda hanavettä, joka on edullisin ja terveellisin vaihtoehto. Jos vesikin on kallista, niin voit juoda myöhemmin. Satunnaisesti voi tietysti nauttia vaikka lasin punaviiniä.

Jätä alkupalat ja jälkiruoka väliin

Alkupalat maksavat usein 50-80% pääruokien hinnoista, mutta niiden koko on usein naurettavan pieni – arviolta 10-25% pääruoan koosta. Ne ovat siis kalliita kilohinnalta. Kannattaa ennemmin ostaa kaksi pääruoka-annosta, niin saa rahoilleen enemmän vastinetta (mikäli yksi ei riitä ja haluat välttämättä käyttää siihen rahaa). Yleensä myös jälkiruokien hinnat ovat suhteessa korkeita.

Älä mene ravintolaan liian nälkäisenä

Kova nälkä johtaa yleensä siihen, että tilaa listan kalleimman annoksen. Kannattaa syödä jotain kotona vähän aikaisemmin ”alkupalaksi” – erityisesti kun olet suuntaamassa lompakollesi kalliiseen ravintolaan. Myös ruoan odottaminen on miellyttävämpää kun et kärsi suunnattomasta nälästä. Buffet-ravintolat muodostavat tähän poikkeuksen.

Vältä ravintolamonopoleja

Risteilylaiva on hyvä esimerkki ravintolamonopolista. Olet ostanut risteilyn ja sinun on oleskeltava siellä päiviä. Jossain kohtaa sinulle tulee nälkä. Laivayhtiö tietää tämän ja on määrittänyt ravintoloiden hinnat sopivan korkeiksi, jotta voi maksimoida omat tuottonsa myytyään sinulle ensin alihintaisen matkalipun. Sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin syödä heidän ravintoloissaan. Valittavana törkyhintainen buffet tai a la carte. Tai voit ostaa huonoja välipaloja kalliiseen hintaan. Omat reppueväätkään eivät ole kovin houkutteleva vaihtoehto, jos matka kestää pitkään. Monipoli on laskenut jo etukäteen voittavansa lähes aina.

2018-01-12T08:17:57+00:00

Leave A Comment